Arama kurtarma, Kastamonu ve turizm çalışmaları! « KASTAMONU SOZCU GAZETESİ

KÖŞE YAZISI">
SON DAKİKA

Arama kurtarma, Kastamonu ve turizm çalışmaları!

Bu haber 23 Ocak 2023 - 15:39 'de eklendi ve kez görüntülendi.

2020 yılının ilk aylarından başlayan ve günümüze kadar aralıksız devam eden afetler zinciri… Bu afetlerde gönüllü olarak çalışan bir ekip: Anka Arama Kurtarma Derneği. Bu derneği kuran da şu anda başkanlığını yapan da bir Kastamonulu olunca… Bu hafta dernek kurucusu Murat Altunorak’a arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili 10 soru yönelttik, tecrübe dolu 10 cevap aldık.

Murat Altunorak: “Avrupa deprem riski haritasına baktığımızda Türkiye kıpkırmızı bir kuşağın içinde bir nokta. Bu durumda keşke dememek için ekibimizle her zaman hazır, ya siz? Ankara’da kurduğumuz derneğimizin hizmetlerini memleketim olan Kastamonu’ya da ulaştırmanın gururunu taşıyorum.”

1- Bildiğim kadarıyla Anka Arama Kurtarma Derneği afetlerle ilgili eğitim veriyor. Afetlerle ilgili ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Derneğimiz deprem, yangın, temel ilkyardım, psikolojik ilkyardım gibi konularda online ve yüz yüze eğitimler vermektedir. Bu eğitimlerin büyük bölümü ekibin tecrübelerinden oluşmakta ve kitaplarda ya da internette bulunmamaktadır. Derneğimizin sertifikalı eğitmenleri bu eğitimleri ücretsiz olarak isteyen her kuruma, her okullara ve derneklere vermeyi görev edindi. Web sayfamızdan ya da telefon numaralarımızdan gelen her talebi eğitim takvimimize alıp sonuçlandırıyoruz. Detaylar için internet sitemiz: www.anka-sar.org.tr
2- Bugüne kadar verdiğiniz eğitimlerden örnekler verebilir misiniz?
Pandemi döneminde İzmir Bahçeşehir Koleji,  Ödemiş Dünya Okulları ve Türkiye genelinde tüm şehirlerde yaklaşık bin kişiye online Temel Arama Kurtarma Eğitimi verdik. Pandemi biter bitmez yüz yüze eğitimlere geçerek Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eğitmeni olarak, mahalle bazlı eğitimler ve apartman görevlilerine özel ‘Afet Farkındalık Eğitimleri’ni yaklaşık 700 kişi ile gerçekleştirdik. Bu eğitimlerle eş zamanlı olarak ekibimizin ileri arama kurtarma eğitimlerini ve tatbikatlarımızı gerçekleştirdik.
3- Bu eğitimleri ücretsiz verdiğinizi söylediniz peki derneğinizin geliri nereden geliyor?
Derneğimiz gönüllülük esasıyla hareket eder. Eğitimlerimizin ücretsiz olmasının yanında para bağışı da kabul etmiyoruz. Tek gelirimiz kurumlara verdiğimiz sertifikalı ücretli eğitimler. Örneğin 1-2-3-4 seviye yangın, yüksekte çalışma, kapalı alanda çalışma, acil durum yönetimi ve benzeri konularda sertifikalı olarak verdiğimiz eğitimler derneğimizin tüm masraflarını karşılamaktadır. Derneğimizde maaşlı çalışan yoktur. Tamamı gönüllülerden oluşur. Sadece arama kurtarma faaliyetleri üzerine odaklandık. Bu yüzden derneğimizde ticari, siyasi ya da dini propaganda ve faaliyetleri yasaktır.
4- Derneğinize ya da ekibinize katılma şartlarınız nelerdir?
Derneğimizin merkezi Ankara’da, Bursa ve İzmir’de il temsilciliğimiz var. Bu sene içinde Batman’da da bir temsilcilik açacağız. Bununla beraber birçok ilden üyemiz var.

Derneğimize üye olmak için sadece 8 hafta süren ‘Temel Arama Kurtarma Eğitimleri’ni tamamlamak yeterli. Her yaştan, her meslek gurubundan, her cinsiyetten gönüllüler derneğimize katılabilir. Bu eğitimleri tamamladıktan sonra İleri Arama Kurtarma eğitimlerini tamamlayıp ekibimize katılabiliyorsunuz. 18 yaş altı çocuklarımız içinde eğitimlerimiz ve kamplarımız oluyor.
5- Kastamonu’da projeleriniz var mı?
Evet var. Özellikle yaşanan sel felaketlerinden sonra başta İnebolu ve Küre olmak üzere eğitimlerimize başlamayı planlıyoruz. Bu kapsamda bölgede yaşayan gençlere ücretsiz eğitmen eğitimleri vererek arama kurtarma faaliyetlerini ve eğitimlerini onların geçekleştirmesini sağlayacağız.
6- Kastamonu’da oluşabilecek afetlere karşı dernek olarak yaptığınız ya da yapmayı planladığınız projeleriniz nelerdir?
Anka Arama Kurtarma Derneği olarak, yakın zamanda yaşadığımız sel felaketinde ekibimizle beraber elimizden gelen arama kurtarma faaliyetlerinde çalışmalar sağladık. Dernek olarak biz bu durumdan ders aldık. Kastamonu’daki projelerimizin başında eğitim projemiz var. Bölge halkına, muhtarlara ve benzeri görevlilere olası bir afet öncesi yapabilecekleri hazırlıklar, afet durumunda ekipler gelene kadar yapabilecekleri çalışmaları öğreten eğitim vermeyi düşünüyoruz. Daha da önemlisi Kastamonumuz farklı afetlere uğradığı için Kastamonu’da şube açarak etkin hızlı ve verimli arama kurtarma yapmayı planlanmaktayız. Ayrıca Kastamonu da arama kurtarma eğitimi almak isteyen tüm okul, kamu kurumu, sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak eğitim desteği vermeye hazırız. Bu konuda bizlere, sizin aracılığınızla ulaşılabilir.
7- Kastamonu deprem bölgesi midir? Hangi önlemleri almalıyız?
Kuzey Anadolu Fay Hattı’na çok yakın olan bölgemizde maalesef deprem riski oldukça yüksek. Ancak depreme dayanıklı yapılar yapmanın yanında alacağımız kişisel önlemlerin bu afetlerde kayıplarımızı en aza indirmek için çok faydalı olduğunu görüyoruz. Bir afet anında bize ilk yardıma gelen kişi komşumuz, ardından sokaktan geçen hiç tanımadığımız birisi. Bu aşamadan sonra arama kurtarma ekipleri geliyor. Bu yüzden konu ile ilgili eğitim almak hem kendimiz hem de çevremizde yaşayan komşularımız için çok önemli.
8- Kastamonu yüzde 69 dağlık bir arazi yapısına sahip. Arama kurtarma açısından olay yerine ulaşmak ve hızlı bir şekilde müdahale edebilmek için neler yapılmalıdır?
Anka Arama Kurtarma Derneği olarak ülkemizin coğrafi yapısı farklılık gösterdiğinden dolayı gidebileceğimiz bölgeler için daha önceden çalışmalar yapmaktayız. Kastamonu’nun arazi yapısında ise olası bir afet de ise 4×4 arazi araçlarımız bulunmakta. Araçlarımızın ulaşamadığı yerlere ise 70 kişilik motorize ekibimiz bulunmakta. 1 motosiklet, iki arama kurtarma personeli ve 300 kiloluk faydalı yük taşımaktadır. Bu tecrübelerimizi ve ekipmanlarımızı her zaman için Kastamonu halkı hizmeti için kullanmaya hazırız. Bölgede yerel yönetimler ve mahalli idarelerin bu konuda yapmayı planladığı çalışmalara yardımcı olmak isteriz.
9- Ersizlerdere Kanyonu’nda uygulamayı düşündüğünüz ferrata parkuru projesinde kimlerden destek aldınız, projede kimlerle çalışmak istersiniz?
Projenin tasarımını ve teknik hesaplamalarını profesyonel ekiple tamamladık. Projemizde yerel yönetimler, çevre halkının sosyal ekonomik olarak daha da canlanması içinde çevre halkı ile çalışabiliriz. Buradaki en büyük desteği ve duyarlılığı Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Ekoturizm Derneği başkan ve yönetiminden, muhtarlarımızdan aldık. İnşallah yöre halkı için ekonomik kalkınma sağlayacak, yörenin gencine istihdam sağlayacak bir projeyi, yerelle birlikte hayata geçirmeyi istiyoruz.
10- Kastamonu’da hangi aktiviteler yapılırsa turizm adına ses getirir ve Kastamonu ön plana çıkar?
Kastamonu’da kanyon projesinde seyir terasları, dağcılık ekipleri için parkurlar, yine arama kurtarma ekipleri için parkurlar ve vatandaşlar için gezi parkurları yapılabilir. Kamp alanları, karavan parkları, yöresel ürünlerin satılabileceği alanların yapılmasıyla turizm adına ses getirilebilir düşüncesindeyiz. Ayrıca denize yakınlığından dolayı deniz turları da düzenlenebilir.
Bize bu söyleşi imkanını sağladığınız, kendimizi ifade etme fırsatı verdiğiniz için şahsım ve yöneticisi olduğum Anka Arama Kurtarma Derneği adına teşekkür ederim.

Mustafa Çağırmustafa.cagir@gmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.