Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TR81 Batı Karadeniz ve TR82 Kuzey Anadolu Bölgeleri’nde kırsal kalkınmaya yönelik tarım ve kırsal turizm temalarında mal ve hizmet üretimini teşvik eden 108 milyon 493 bin lira bütçeli “TR81-82 Batı Karadeniz Bölge Kalkınma Programı (BAKAP)” onaylandı.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından uygulanacak program kapsamında e toplam 29 projeye destek sağlanacak. TR82 Kuzey Anadolu Bölgesi’nde Kastamonu, Sinop, Çankırı illerinde uygulanacak BAKAP kapsamında, Güdümlü Proje Desteği (GPD) yöntemiyle kırsal kalkınmaya yönelik tarım ve kırsal turizm temalarında mal ve hizmet üretimini teşvik edici, sürdürülebilir, yenilikçi ve ihtiyacı gerçekten hissedilen projeler hayata geçirilecek.
PROJE BAŞINA YÜZDE 75’E KADAR HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK
Program ile TR82 Bölgesi’nde kırsal nüfus yoğunluğu, tarımsal üretim durumu ve kırsal turizm potansiyeli dikkate alınarak hazırlanan projelerle sağlanacak gelişmenin kırsal kalkınmayı sürüklemesi hedefleniyor. Bunun yanında kırsal gelirin artırılması ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ile göçün önlenmesi ve tersine göçün sağlanarak, bölge nüfusunun artırılması, nüfusun kırsalda tutunması, yaşlı bağımlılık oranının azaltılması ve genç nüfusun artırılması, kırsal altyapının geliştirilmesi ve kırsal refahın artırılması gibi nihai sonuçların elde edilmesi bekleniyor. Program kapsamında desteklenecek projelere, kalkınma ajansları proje ve faaliyet destekleme yöntemlerinden biri olan güdümlü proje desteği kapsamında proje başına, proje uygun maliyetinin yüzde 75’ine kadar hibe desteği sağlanacak.
Bölgede uygulanacak programda, tarımsal üretimin artırılması, üretim altyapısının, tarıma dayalı sanayinin ve kırsal turizmin geliştirilmesi öncelikleri dikkate alınarak projeler hayata geçirilecek. Program kapsamında TR82 Bölgesi’nde 16 projeye KUZKA tarafından toplam 41 milyon 150 bin lira hibe desteği sunulacak. Projelerin öncelik temaları dikkate alındığında ise TR82 Bölgesi’nde uygulanacak 16 projeden, 3’ü kırsal turizmin geliştirilmesine, geriye kalan 13 proje ise tarımsal hedeflere yönelik hazırlandı. (Haber Servisi)